Frafald fik fem foreninger til at fusionere med succes
Timring er blevet er et stærkere lokalsamfund med mere sammenhold og stor opbakning efter at fem foreninger slog sig sammen til en.
Læs hele historien om fusionen i Timring i DGI magasinet.
Link til DGI: Bliv inspireret
Flere medlemmer, flere frivillige, nye idéer til aktiviteter som dame- og herrefrokost, krea-aftener med strikning og hækling, mtb-cykling for børn, vejambassadører til kontingent, pr og byvandringer.
Fordelene ved en fusion viste sig hurtigt i Timring, da fire idrætsforeninger og en borgerforening og fusionerede og efter to års indsats dannede Aktiv Timring den 1. januar 2017.
”Før tænkte vi hver især kun på, om der kom børn til håndbold, fodbold eller floorball. I dag vil vi ramme flere og involvere dem mere i foreningen,” siger Tina Holmgaard, formand for Aktiv Timring.
Analyse gav indsigt
Tilbage i maj 2015 samlede forretningsudvalget for den lokale hal de daværende foreningers ledere til et møde. Her opdagede de alle en vigtig ting, som kort efter fik betydning for deres videre arbejde for at redde og styrke det lokale foreningsliv.
I årevis havde de kun set tilbagegang og frafald blandt medlemmer og aktivitetsniveau.
”En fælles SWOT-analyse fik os til tænke meget bredere end tidligere. Vi vil hellere have folk i alle aldre til at være aktive end at tænke på, hvor de er det,” siger Mette Haunstrup, som er bestyrelsesmedlem med kontakt til lokalsamfundet.
Hun tilføjer:
”Dengang var i alt 25 personer bundet op af bestyrelsesarbejde i de fem foreninger, så vi ville hellere bruge ressourcerne lidt smartere.”
Fra her og nu til langsigtede opgaver
I dag er de fem i bestyrelsen, og de er blevet mere bevidste om at få flere til at udføre opgaver,
”Det er en svær øvelse at lære, at det ikke altid er os selv, der skal klare alt,” erkender Mette Haunstrup, der selv har en fortid i håndbold- og badmintonklubberne.
I årevis fokuserede de på opgaverne her og nu. Men der er sket en ændring med fusionen.
”Tidligere talte Tina og jeg om, hvem der mon ville være i bestyrelsen, hvis vi to ikke gad mere. Vi blev derfor enige om at tænke ud over den nærværende sæson, så opgaverne ville blive planlagt længere ud i tiden, og på den måde kunne vi hjælpe nye ind i arbejdet,” siger hun.
Fra frygt til et stærkere sammenhold
Den nye forening og de nye initiativer mødte dog ikke kun opbakning fra de gamle foreningsledere. Der var skepsis i fodbold, gymnastik og i Borgerforeningen. Sidstnævnte frygtede at miste sine faste aktiviteter som juletræstænding, ture for pensionister og lignende.
Den tidligere fodboldformand og nu økonomiansvarlig, Lars Toftdahl, var også skeptisk og husker det første møde:
”Vi hørte naboerne fra Vorgod og Barde fortælle om deres erfaringer med en sammenlægning. Inden mødet tænkte jeg ”det er godt nok op ad bakke”, men efter mødet mærkede jeg en helt anden stemning.”
I dag er fodboldklubbens pengebeholdning lagt ind i Aktiv Timring.
Lysten til at blive attraktiv for tilflyttere, borgere uden skolebørn og andre med en anderledes type tilbud, gjorde det lettere at føre fusionen ud i livet.
”Der er blevet mere sammenhold i byen end i de 15 år, jeg hidtil har boet i Timring,« fastslår Peter Riis, som er ansvarlig for aktiviteter.
Ambitiøse drømme
Jeanette Friis ser en lignende forandring efter at have fulgt byens liv i mange år i skolebestyrelsen:
»En kvinde kom og sagde, at det giver hende en fællesskabsfølelse at se så mange mennesker mødes, når der sker noget.«
Samme følelse har Mette Haunstrup i sit arbejde i Aktiv Timrings bestyrelse.
»Det sjove er, at det euforiske bliver ved med at være der i arbejdet.«
I dag har Aktiv Timring 230 medlemmer i en by med cirka 650 borgere og et lokalsamfund med i alt 1.200 borgere, og bestyrelsen har sat sig en ambitiøs målsætning om 500 medlemmer ved udgangen af 2020.
”Vi vil nemlig gerne gøre Aktiv Timring til den samlende kraft i området,” siger Mette Haunstrup
Aktiv Timring
- er en fusion af Timring Håndboldklub, Timring IK, Timring Badmintonklub, Timring Gymnastikforening og Timring Sogns Borgerforening.
- Timring har cirka 650 indbyggere, og cirka 1.200 i hele distriktet.
- 20 trænere, 30 frivillige i udvalg og op mod 25 vejambassadører.
- Aktiviteter: Badminton, fodbold, gymnastik, håndbold, floorball, cykling, byvandringer og krea.
- 168 personer i en ressourcebank.
- En Facebook-gruppe bruges til intern kommunikation.
- Tilflyttere får en kasse med gavekort til for eksempel en herrefrokost, en velkomstfolder med lokal info
- Motto: Liv - Leg - Latter
Udspil nr. 5 2018